Ekonomi

ABD’de ÜFE Nisan’da 2 yılın en yavaş artışını kaydetti

ABD’de ÜFE Nisan ayında ılımlı seyrini sürdürerek, düşen emtia maliyetleri ve gelişen tedarik zincirleri nedeniyle bir yıllık yavaşlamaya devam etti.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan Perşembe günü yayınlanan bilgilere göre, nihai talep için ÜFE, bir yıl öncesine göre yüzde 2,3 artışla 2021’in başından bu yana en yavaş hızını kaydetti. Gösterge bir ay öncesine göre yüzde 0,2 arttı.

Manşet enflasyon tarafında, ÜFE’deki aylık artışın yüzde 80’inin hizmetlerden kaynaklandığı görüldü.

Verilerin, tüketici enflasyonunun hala yüksek olmasına rağmen umut verici yumuşama işaretleri göstermeye başladığını göstermesinden bir gün sonra geldi.

Nakliye gecikmeleri, kıtlıklar ve diğer lojistik sıkıntılar 2021’de ve 2022’nin ilk yarısında çeşitli malların fiyatlarını keskin bir şekilde artırırken, bu zorlukların kademeli olarak iyileştirilmesi enflasyonun düşürülmesinde kritik bir faktör oldu.

Toptan fiyatların bir ölçüsü olan ÜFE, yıllık bazda istikrarlı bir şekilde yavaşladı.

Geçen hafta 2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını yüzde 5’in üzerine çıkaran Fed, hizmet fiyatlarını enflasyonist baskıların anlamlı bir şekilde azaldığına dair işaretler açısından yakından izliyor.

Değişken beslenme ve güç bileşenleri hariç tutulduğunda, çekirdek ÜFE geçen ay yüzde 0,2 artarken, yıllık artış yüzde 3,2 oldu.

Öte yandan, ticaret hizmetleri hariç tutulduğunda ÜFE bir ay öncesine göre yüzde 0,2, bir yıl öncesine göre ise yüzde 3,4 arttı.

Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan ve bu ay sonunda açıklanacak olan bireysel tüketim harcamaları fiyat göstergesi sağlık hizmetleri başta olmak üzere ÜFE raporunda yer alan çeşitli kategoriler kullanılarak hesaplanıyor.

Hastanede ayakta tedavi, yatılı sağlık ve darülaceze fiyatları Nisan ayında bir ay öncesine göre daha hızlı arttı. Ayrıca, yataklı bakım ve huzurevinde bakım maliyetlerindeki artışta bir yumuşama gözlendi.

Üretim sınırındaki önceki fiyatları yansıtan orta talep için işlenmiş mal maliyetleri, düşük enerji ve gıda maliyetleri nedeniyle yüzde 0,4 düştü. Bu maliyetler hariç tutulduğunda, kategori yaklaşık bir yılın en yüksek artışını gerçekleştirdi.

yedisuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu