Ekonomi

Avrupa Otellerinde Günlük Fiyat Artışı

Business Travel News Europe’a göre, otel analisti STR tarafından sağlanan veriler, dünya çapındaki otellerin ortalama günlük fiyatlarının (ADR) 2022’nin aynı ayına göre Temmuz ayında yüzde 6,3 arttığını ve en büyük artışın yüzde 13,4 ile Avrupa’da gerçekleştiğini gösteriyor. kaydettiğini gösterdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, dünya genelinde otel fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.

“Maliyet artışlarının Türkiye ekonomisinde alınan enflasyon önlemleriyle dengelenmesini bekliyoruz.”

Küresel salgın, Rusya-Ukrayna çatışması ve bunun sonucunda Rusya’nın gücüne alternatif bulma zorunluluğu gibi olağanüstü tarihi gelişmelerin tüm dünyada ekonomik istikrarı değiştirdiğini hatırlatan AKTOB Başkanı Kavaloğlu, ülke ekonomileri üzerindeki bu keskin değişimlerin enflasyon, durgunluk, ulaşım ve konaklama gibi birçok etkisi var. Bunun birçok seyahat eşyasındaki artışa yansıdığını belirtti. Ancak Kavaloğlu, dünya genelinde Almanya ve Çin gibi üretim-imalat odaklı ekonomilerin henüz pandemi öncesi toparlanmayı sağlayamasa da Fransa ve İspanya gibi hizmet odaklı ekonomilerin pandemi öncesi ekonomik toparlanmayı yakaladıklarını ifade etti. “IMF verilerine göre Avrupa’da otel fiyatları 2023 yılında ortalama yüzde 10 arttı. Kasım 2023 verilerine göre Avrupa’da paket turlar yüzde 13,6 arttı. Özellikle Avrupa’da işçilik ve enerji maliyetleri artıyor.” Konaklama sektörü, Avrupa’daki ortalama enflasyonun üzerinde seyrediyor. Genel olarak 2024 yılında daha istikrarlı bir seyir içerisine girmesi bekleniyor” şeklinde konuştu. Turizmin ekonomiye etkisi Türkiye ekonomisinde görülse de geçen yıl yaşadığımız büyük felaketin ekonomimize etkisi turizm kazanımlarına yeterince yansımadı. Türkiye ekonomisinde alınan enflasyon önlemleri ile maliyet artışlarının dengeli olmasını bekliyoruz. Bu gidişle tatil fiyatları da paralel bir seyir izleyecektir” dedi.

Eurostat’a göre enerji fiyatlarında son yılların en büyük dalgalanmalarının yaşandığını, Kovid-19 salgınının başlamasıyla birlikte enerji fiyatlarının düşmeye başladığını ancak 2022’de dünyanın enerjiye alternatif bulmakta zorlandığı bu dönemde fiyatların ciddi oranda arttığını ifade eden Kavaloğlu, şöyle konuştu: Rus gazı, elektrik fiyatlarındaki değişimlere kıyasla soluk kalmasına rağmen. Konaklama hizmetleri, gıda ve konut hizmetlerinin de enflasyondan benzer şekilde etkilendiğini kaydetti.

Kavaloğlu, STR verilerinin de Avrupa’da ADR’nin 2019 yılı temmuz ayına göre temmuz ayında yüzde 47 arttığını gösterdiğini, bu artışın İtalya’da yüzde 51, İngiltere’de yüzde 31, İspanya’da yüzde 30, Almanya’da ise yüzde 18 olduğunu söyledi. Sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’da yıllık artışlar daha küçük olsa da İngiltere ve İspanya temmuzda yüzde 6 artış kaydederken, Almanya yüzde 3 artış kaydetti. Yetkililer ayrıca dünya genelinde otel doluluklarının yüzde 2-3 altında olduğunu açıkladı. 2019 seviyeleri.” STR verilerine göre, Asya-Pasifik bölgesi, Temmuz ayında yüzde 36 artışla müsait oda başına gelirde (RevPAR) yıllık en yüksek artışı kaydeden bölge olurken, RevPAR büyümesinin en yavaş olduğu bölge ise yüzde 1 artışla Amerika kıtası oldu. geçen ay yıllık bazda. CWT şirketi gelecek yıl “daha ılımlı” fiyat artışları öngördü. Geçen ay Key Veri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kısa vadeli kiralama pazarının 2023’ün ilk altı ayında keskin bir düşüş yaşadığını açıkladı. Doluluktaki hafif bir artışın telafi edilmesi nedeniyle RevPAR, Haziran ayı boyunca Avrupa ve küresel olarak yüzde 5,7 artarak 49 dolara yükseldi. Ortalama Günlük Fiyatlarda (ADR) artış.” – ANTALYA

haber-mazidagi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu