Haber

BM Güvenlik Konseyi, iklim değişikliğinin barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini tartıştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) iklim değişikliğinin barış ve güvenliğe etkileri ele alındı.

Birleşik Arap Emirlikleri, BMGK başkanlığı çerçevesinde “İklim değişikliği, barış ve güvenlik” konulu üst düzey bir oturum düzenledi.

Oturuma davetli olarak katılan eski Kolombiya Devlet Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Juan Manuel Santos, doğa ile barış olmadan insanlar arasında barışın mümkün olmayacağını söyledi.

BMGK’nın da bu vizyonu benimsemesi gerektiğini belirten Santos, “Doğanın insanlık üzerindeki etkisini ve gezegenimizin sürdürülebilirliğini çok uzun süredir göz ardı ettik. Bilim artık doğa ile olan ilişkimizi dengede tutabilmemiz için net bir şekilde ortaya koyuyor. iklim değişikliğinin istikrarsızlaştırıcı etkilerini tersine çevirin.” terimleri kullandı.

Bazı BMGK üyelerinin iklim değişikliği ve güvenliği ayrı konular olarak ele almak istediğini ve bunun da Kurul’un görevini yerine getirmesini engellediğini savunan Santos, “Gerçek dünyada, iklim değişikliğinin etkileriyle çatışma çok açık bir şekilde birleşiyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Santos, “Sürdürülebilir kalkınma olmadan barış, barış olmadan da sürdürülebilir kalkınma olamaz.” dedi. söz konusu.

Tarihte çok kritik bir noktada olduğumuzu ve farklı güç kümelerinin üstünlük için yarıştığını belirten Santos, “Birlik olalım, işbirliği yapalım yoksa yok oluruz” dedi. dedi.

“Korunmasız üye devletler ile iklim değişikliğiyle mücadele arasındaki güçlü bağı görüyoruz”

BM Barışı Koruma Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, BM operasyonlarının iklim değişikliğinden derinden etkilendiğini söyledi.

İklim değişikliğinin etkilerinin uyumlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Lacroix, kötüleşen güvenlik durumu, siyasi ortam ve sert hava koşullarının BM operasyonlarının görevlerini yerine getirmesini zorlaştırdığını söyledi.

Lacroix, “Kırılgan üye devletler ile iklim değişikliğiyle mücadele arasındaki güçlü bağı görüyoruz. İklim değişikliğinden en çok etkilenen 16 ülkeden dokuzunun bir BM misyonu var” dedi. söz konusu.

BM misyonlarında iklim değişikliği konusunda alınan bazı önlemlerin büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Lacroix, “İklimle ilgili konuların yer alması misyonların kabiliyetlerini artırdı.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu