Deprem bölgesi ile birlikte elektrik malzemesi üretimi hızlandı
Nurdoğan ARSLAN ERGÜN
Elektrik malzemeleri branşı, deprem sonrası hasar gören altyapıların yanı sıra, inşa edilecek yaşam alanlarına uygun elektrik altyapılarının oluşturulması sürecinde artan şalt ihtiyacına karşı tüm üretim gücünü afet bölgesi için harcamaktadır.
Afet bölgesinde yapılacak yaşam alanlarında güvenilir elektrik sağlamak için yoğun çaba sarf eden firmalar, çadır kentlerde, konteynerlerde ve yeni yapılacak konutlarda kullanılmak üzere bölgeye gönderiyor.
Artan ihtiyaçlar için gerekli olabilecek yeni işler için fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını belirten Sigma Elektrik Genel Müdürü Özgür Ünlü, şube olarak hammadde teminini tamamlayarak zaman kaybını önlediklerini belirtti. Ünlü, “Yapılması planlanan 400 bin konutun planları her geçen gün netleşirken, evlerin donatılarında ihtiyaç duyulacak elektrik malzemelerine de firmaların talepleri her geçen gün artıyor” dedi.
Öncelik afet bölgesine verildi
Sektöre gelen taleplerde yüzde 110’luk bir artış yaşandığını kaydeden Ünlü, “Elektrikli teçhizat sektöründe ramazan ayı normalde durgun geçse de bu yıl oldukça yoğun geçti. Bunun nedeni deprem bölgesinde inşa edilen binalarda elektrik malzemelerine olan ihtiyacın artmasıdır.
Sigma Elektrik olarak erken yapılacak konteyner ve konutlar için fizibilite çalışmalarımızı tamamladık ve bu doğrultuda hammadde tedarik sürecimizi hızlandırdık.” Bölgeden gelen taleplerde mağduriyet yaşanmaması için kendilerine gelen talepleri hızlı bir şekilde ürettiklerini kaydeden Ünlü, “Önceliğimizi afet bölgesine verdik, kapasitemizi artırdık ve ek vardiyalarla çalışmaya devam ediyoruz.
Bölgede yaşayan halkımızın yeni yaşam alanlarına hızla ulaşabilmesi ve elektriği güvenle kullanabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
İstanbul Sancaktepe’de 15 bin metrekare alan üzerine kurdukları modern ve teknolojik altyapıya sahip yeni fabrikalarında üretim kapasitelerini de artırdıklarını kaydeden Ünlü, üretim bantlarının bir kısmını otomasyon sistemi ile yatay bir yapıya kavuşturularak operasyonel verimliliğin arttırılması hedeflenmektedir.
Fabrikayı inşa ederken sürdürülebilirliği ön planda tuttuklarını kaydeden Ünlü, “Sürdürülebilirlik ve teknolojik altyapı bizim için çok değerli. Yatırımlarımıza devam ederek otomasyon sistemlerimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Verimliliğimizi her geçen gün artırarak bayi ve müşterilerimize kusursuz hizmet vermeye devam edeceğiz.
Ayrıca fabrikamızı tamamen çevre dostu bir yapıya kavuşturmak için yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi sistemi (GES) kuruyoruz. Böylece elektrik ihtiyacımızı güneş enerjisinden karşılayarak doğaya bıraktığımız karbon ayak izimizi de azaltmış olacağız.”
İhracat oranı 2024’te yüzde 60’a çıkacak
Özgür Ünlü, yeni fabrikada üretim hatlarını yatay hale getirerek verimliliği artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Ünlü, “Sağlıklı ve reel büyüme hedefiyle, bayilerimizin ürün ve terminlere ulaşma konusunda sorun yaşamaması için üretim adetlerimizi artırarak tam kapasite çalışmalarını bekliyoruz. Şu anda yüzde 40 civarında olan ihracatı 2023 sonunda yüzde 50’ye, 2024 sonunda ise yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri hedef pazarlarımız arasında.”