Diyarbakır’daki çiftçi arkadaşlarından ilham alarak tarım işine giren Esat Akyıldız, yılda 20 bin işçi çalıştırıyor.
3 yıl önce kurbanlık hayvan götürmek için gittiği Adana’da tanıştığı çiftçi arkadaşlarının ektiği fidanların kendi yerinde yetişip yetişmeyeceğini düşünen Esat Akyıldız, şimdi ektiği eserleri risk alarak büyütüyor. arkadaş edinir ve yılda 20 bin çalışana istihdam sağlar.
Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Ortayazı Mahallesi Muhtarı Esat Akyıldız, köyündeki 2 bin 100 dönümlük arazisinde risk alarak, bin dönüme yakın arazide 600 dönüm patates, 300 dönüm civarında karpuz ekerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor. .
Adana’da çiftçi arkadaşlarının ürettiği patates, soğan ve karpuz eserlerinin “Acaba bizim topraklarımızda yetişecek mi” diye düşünen Akyıldız, tarım hayatına risk alarak başladığını ifade etti.
Dönem sonuna kadar günde 150, toplamda ise 20 bin personelle istihdam sağladığını belirten Akyıldız, “3 yıl önce Adana’ya kurbanlık götürüyordum. Çiftçi arkadaşlarımla orada tanıştım. Patatesle uğraşıyorlardı. , soğan karpuz işi acaba buraya da ekebilir miyiz acaba olur mu diye sordum kendi kendime arkadaşlarla konuştuktan sonra bana ‘denemek lazım tarım bu neden olmasın’ dedi. 40-50 yıl önce Ergani ilçesinden bir tanıdık arkadaş Adana’nın Çukurova ilçesine gidip tarımla uğraştı oraya gidip 2 yıl yanında çalıştı bin dönüm araziye 600 dönüm patates 300 dönüm karpuz ektim. Risk aldım çok şükür çok sorunsuz 3 yıldır kesintisiz tarımla uğraşıyorum.Günde 150 kişi ile 3-4 ay çalışırken dönem sonuna kadar toplam 20 bin. “İnsanlarla çalışıyorum” dedi.
Daha önce arpa, buğday ve mercimek diktiğini, baraj yapıldıktan sonra da sulu tarıma başladığını belirten Akyıldız, “Tarım alanımızın genişlemesindeki en değerli kısım barajdı. Barajla bu işe başladık. Tarım işi olmazdı. Eskiden arpa, buğday buradaydı. Mercimek ekerdik, şimdi patates, soğan, karpuz, şeker pancarı ekiyoruz” dedi.
“Bölge ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Ektiği mahsullerle bölge ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyen Akyıldız, “Burada 2 bin 100 dönümlük bir alana patates, soğan, karpuz ve şeker pancarı ekiyoruz. Verdiğimiz hizmet olmasaydı burada çalışan insanlar evlerinde yatarlardı” diyenler, “Her ay Adapazarı’na fındık toplamak için gitmek zorunda kalacaklardı. Ama yılın 12 ayı burada çalışıyorlar. Ektiğimiz ürünleri 5 Temmuz’da burada hasat edeceğiz” dedi.
Tarım işçisi olarak çalışan Hazal Akın, eşlerine katkı sağlamak ve kendi harçlıklarını kazanmak için her gün geldikleri tarım arazisinde çok mutlu olduklarını söyledi.
Arkadaşlarıyla birlikte hem tarımla uğraştığını hem de ailelerine maddi destek sağladıklarını belirten Akın, “Biz burada ziraat personeli olarak çalışıyoruz. Bu arazide toplam 40-50 çalışanımız var. Bu personeller bire bir çalışıyor. Diğer kısımlarda bir rakam.Çalışmaktan çok mutluyuz.Eşimize katkı sağlıyoruz.Eşlerimizden para gelmesin diye burada çalışıyoruz. Şahsen ben kendi karımdan para almak istemiyorum. Çalıştığım parayı harcamak istiyorum. Şimdi burada soğanın ortasındaki otu alıyoruz” dedi. – DİYARBAKIR