Teos Antik Kenti, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde bulunuyor. Eşsiz bir liman kenti olan Teos Antik Kenti, İzmir’in 60 kilometre güneybatısında yer alıyor. Burası tarihi ve kültürüyle eşsiz bir yer. Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulup gelişen Teos antik kenti, Helenistik ve Roma dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Odeaon, Surlar ve Teos Antik Limanı gibi kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Ziyaretçilerine eşsiz bir tarih sunan bu şehir, geçmişin izlerini de en uygun şekilde yansıtıyor.
Bu içeriğimizde Teos antik kenti hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Teos Antik Kenti Tarihi
Teos Antik Kenti, uluslararası arkeoloji literatüründe değerli bir yere sahip olan antik kentlerin ortasında yer almaktadır. Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olduğu kabul edilen Teos Antik Kenti, mimari ve ticaret açısından değerli bir yere sahiptir. Teos, huzursuzlukları nedeniyle İon kentinden kovulan zanaatkarları barındırdığından, tarihte ilk kez Esnaf Birliği’nin kurulduğu kent olarak kabul edilmiştir.
Uzun yıllar bir sanat kenti olarak kalan Teos antik kentinde Anacreon, Antimachus, Epicurus, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios gibi değerli insanlar yaşamıştır. Burada elde edilen bilgiler ve arkeolojik çalışmalar ışığında ilk kent yerleşiminin çok erken dönemlere işaret ettiği bilinmektedir. Teos coğrafi konumu nedeniyle ticari çıkarların önem kazandığı bir şehir olmuştur. Teos’un tarihi eski Mısır’a kadar uzanmaktadır.
Buranın kuruluşu hakkında iki değerli görüş vardır. Bunlardan ilki, Akhalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu taraftadır. İkinci görüş ise kentte Protogeometrik Dönem’den beri yerleşim olduğudur. 1962-1967 ortalarında yapılan kazılarla bu görüş netleşir.
Teos antik kentindeki keşif gezileri çok eskilere dayanmaktadır. Burası Dilletanti Derneği adına ilk olarak R. Chandler tarafından incelenmiştir. 1764-1765 yılları arasında buradaki Dionysos Tapınağı’nı inceleyen R. Chandler, yayımladığı 2 eserle çalışmalarını bilim dünyasına kazandırmıştır. 1837’de burayı ziyaret eden W. Hamilton, çalışmalarını anlatan bir kitap da yayınlamıştır. Hamilton’un çalışması esas olarak bu yerin jeolojisi ve topografyası üzerinedir.
Teos Antik Kenti Nerededir? Nasıl gidilir?
Teos Antik Kenti, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde bulunuyor. Eski İyonya’nın batısında yer alan bu antik kent, İzmir’in yaklaşık 60 kilometre güneybatısında yer alıyor.
Teos Antik Kenti, deniz kenarında olması ve Sığacık’a yürüme mesafesinde olması nedeniyle ulaşımı kolay. Seferihisar’a 8 km, Çeşme’ye 70 km, Alaçatı’ya 65 km ve Urla’ya 25 km uzaklıkta olan bu şehre İzmir’in çeşitli yerlerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Teos Antik Kenti’ne giriş fiyatı şu anda 20 TL. (2023)
Teos Antik Kenti açılış ve kapanış saati bilgileri aşağıdaki gibidir:
Açılış zamanı: 08:30
Kapanış saati: 17:30
Gişe Kapanış Saati: 17:00
Teos Antik Kenti için Google konum bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
Teos Antik Kenti’ndeki Kalıntılar
Teos Antik Kenti, ortasında farklı yapıların yer aldığı bir yerdir. Burayı gezmek ortalama 2-3 saat sürüyor. Buraya geldiğinizde görebileceğiniz ören yerleri ile ilgili bilgi panolarını görebilirsiniz. Aynı zamanda Teos’un maketi de bulunmaktadır.
Buraya geldiğinizde görebileceğiniz yapılar hakkında bilgiler şu şekildedir:
Dionysos Tapınağı
Bu tapınak şehrin en önemli tanrısı adına yapılmıştır. Teos’un ayakta kalan en sağlam yapılarından biri olan Dionysos, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Tek sütunla çevrili yani Peripteros planlı bir tapınak tipi olan Dionysos Tapınağı Hermogenes tarafından yaptırılmıştır. Hermogenes dönemin en ünlü mimarlarından biridir.
Anadolu’nun Dionysos’a adanan en büyük tapınaklarından biri olan Dionysos Tapınağı, Teos’un araştırma tarihi boyunca en çok değer verilen yapıdır.
Parlamento binası
Teos antik kentinin en sağlam yapısı olan Parlamento Binası veya Bouleterion, .S. 1. yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiştir. Burada meclis toplanır ve kararlar alınır. Parlamento Binası çok iyi durumda ve 16 koltuk sırasından oluşuyor.
Agora, son araştırmalar ışığında daha düzgün hale getirilen bu alanın hemen yanındadır ancak Agora’dan günümüze pek bir şey kalmamıştır.
Teos Tiyatrosu
2. yüzyılda inşa edilen Teos Tiyatrosu, yapı olarak pek sağlam değildir. Yönü denize doğru olan Teos Tiyatrosu, tipik bir Helen tiyatrosudur. Kapasitesi 6500-7000 kişi civarındadır. 1963 yılında yapılan kazılarda burada bir yazıt bulunmuştur ve bu yazıt kentin tarihi hakkında değerli buluntular sunmaktadır.
Güney Limanı
Teos antik kenti değerli bir liman kentiydi ve Güney Limanı ve Kuzey Limanı olmak üzere 2 limanı vardı. Kuzey Limanı’na ait herhangi bir kalıntı bulunmamakla birlikte Güney Limanı, Anadolu’nun en iyi korunmuş limanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Yapılan araştırmalar, bu limanda bulunduğu süre boyunca yaklaşık 50 geminin iskeleye yanaştığını göstermektedir.
haber-cukurova.xyz