Haber

Yeni Ay, Yeni Umutlar: 3-7 Nisan Haftasında Enflasyon ve ABD İstihdamı Ön Plana Çıkacak

Yeni haftada yurt içinde haftanın ilk günü açıklanacak enflasyon rakamları, yurt dışında ise haftanın son günü açıklanacak ABD işgücü istatistikleri olacak.

Yurt dışında hem imalat hem de hizmet departmanları için satın alma yöneticileri endeksi verileri (PMI), ABD fabrika siparişleri, Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, Japonya Tankan Anketi ve Euro Bölgesi üretici fiyatları verileri öne çıkıyor.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) faiz kararları da takvimde yer alıyor.

3 Nisan Pazartesi günü iç piyasaların gündeminde enflasyon olacak. TÜİK’e göre tüketici fiyatları aylık yüzde 3,15 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi ve yıllık enflasyon yüzde 55,18 (10,00) oldu. TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da yayınlayacak. İSO imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi de açıklanacak.

Dış piyasaların gündeminde her ayın ilk iş günü olması nedeniyle Avustralya başta olmak üzere gün boyu imalat bölümü satın alma yöneticileri endeksleri yayınlanacak.

Avrupa’da Hollanda ile başlayacak PMI veri akışı öğlene kadar 15 Avrupa ülkesi ile devam edecek. Ardından Amerika piyasalarında PMI verileri yakından izlenecek. Sırasıyla Brezilya, ABD, Kanada, Meksika ve Kolombiya’dan PMI bilgileri ekranlara yansıyacak.

TCMB, 4 Nisan Salı günü her enflasyon verisinden sonra olduğu gibi (10:00) “Aylık Fiyat Gelişmeleri” değerlendirmesini yayınlayacak. Reel efektif kur verileri gün ortasında (14.30) yayınlanacak.

Küresel piyasalarda günün ilk verisi Güney Kore’den enflasyon rakamları olacak. Asya’da bölgenin en değerli ekonomik gündemi Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz kararı olacak.

Avrupa piyasaları güne Almanya’nın dış ticaret verileriyle başlayacak. Avrupa’nın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesi İspanya’da kayıtlı işgücü rakamları yayınlanacak.

ABD’de imalat sektörünün önümüzdeki döneme işaret eden fabrika sipariş sayıları (17.00) gelecek.

5 Nisan Çarşamba günü iç piyasaların gündeminde öne çıkan bir bilgi yokken TİM, OİB ve OSD, Türkiye Otomotiv Daire Başkanlığı’nda (10.00) Sürdürülebilirlik Eylem Planını açıklayacak.

Dış piyasalarda haftanın ilk günü açıklanan imalat branşı PMI verilerinin ardından bu kez hizmet bölümü PMI bilgileri gün boyu ekranlarda yer alacak.

Avrupa piyasaları güne Almanya’dan önemli bir veri ile başlayacak; Fabrika siparişleri, sanayi sektörünün önümüzdeki dönem görünümünü yansıtacak şekilde açıklanacak. Fransa ve İspanya için sanayi üretimi verileri yayınlanacak.

ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin öncüsü kabul edilen ADP özel sektör istihdam rakamları açıklanacak (15.15).

6 Nisan Perşembe günü piyasalar güne TOBB ve sanayi kapasite raporu istatistikleri ile başlarken, gün içerisinde BDDK ve TCMB’nin haftalık verileri izlenecek.

Dış piyasaların gündeminde ilk sırada Çin’in Caixin hizmet sektörü PMI verileri yer alacak.

Almanya’da önceki gün fabrika siparişlerinin ardından bu sefer de sanayi üretim rakamları açıklanacak.

ABD’de Challenger tarafından hesaplanan işten çıkarma verileri yayınlanacak (14.30). Güney Amerika’nın değerli ekonomilerinden Şili’nin tüketici fiyat verileri yayınlanacak. ABD’den haftalık işsizlik başvuruları ile Kanada’dan iş gücü istatistikleri aynı saatte (15.30) ekrana gelecek.

Haftanın son günü olan 7 Nisan Cuma günü TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak (10:00). Profesyoneller, TCMB’nin Ocak-Mart 2023 dönemine ilişkin “Banka Kredileri Eğilim Anketi” sonuçlarını bire bir dakika izleyecek. Gün sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit gerçekleştirme sonuçlarını açıklayacak. Hazine nakit istikrarı 171,5 milyar TL (17,30) açık verdi.

‘Hayırlı Cumalar’ nedeniyle çoğunlukla kapalı olan küresel piyasalarda bir süreç yaşanmayacak.

Dünyanın en fazla rezerve sahip ülkesi Çin’in döviz rezervleri açıklanacak (11.00).

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hesaplanan küresel gıda fiyat endeksi verileri açıklanacak. Gıda fiyatları son 11 aydır (11.00) geriliyor.

Haftanın beklenen verileri ABD’den gelecek; işgücü istatistikleri yayınlanacaktır. Tarım dışı istihdam 311 bin kişi artarken, işsizlik oranı yüzde 3,6 (15,30) olarak açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu